Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 250 ml mléka
- 2 lžíce pískového cukru
- 80 g másla
- 200 g měkkého tvarohu
- 50 g švestkových povidel
- 50 g tvrdého tvarohu
- sůl
- tuk
Postup přípravy
Mouku prosijeme a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme vykynout. Po vykynutí vmícháme zbylé mléko, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které ještě necháme vykynout.
Z těsta vykrajujeme lžící namočenou v mouce kousky těsta a rukou je zakulatíme na bochánek. Bochánky zploštíme a přeneseme na vymazaný plech. Necháme ještě krátce kynout, potřeme rozehřátým tukem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
Upečené vdolky potřeme tvarohem ochuceným cukrem nebo švestkovými povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem.