Habánské vdolky

Suroviny
  • 500 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce pískového cukru
  • 80 g másla
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 50 g švestkových povidel
  • 50 g tvrdého tvarohu
  • sůl
  • tuk
Postup přípravy

Mouku prosijeme a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme vykynout. Po vykynutí vmícháme zbylé mléko, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které ještě necháme vykynout.

Z těsta vykrajujeme lžící namočenou v mouce kousky těsta a rukou je zakulatíme na bochánek. Bochánky zploštíme a přeneseme na vymazaný plech. Necháme ještě krátce kynout, potřeme rozehřátým tukem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.

Upečené vdolky potřeme tvarohem ochuceným cukrem nebo švestkovými povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem.