Suroviny
Těsto:
- 500 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- voda
- 1 vejce na potírání
Náplň:
- 500 g vepřového plecka bez kosti
- 500 g hovězího předního bez kosti
- 200 g cibule
- pepř
- sůl
- tuk
- voda nebo vývar
- 3 dl zakysané smetany
- 200 g másla
Postup přípravy
Z mouky, vody, vajec a soli připravíme tužší těsto a necháme půl hodiny odpočívat.
Mezitím na rozpáleném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme umleté maso, sůl, pepř, podle potřeby podlijeme vývarem a krátce podusíme. Poté necháme vychladnout.
Těsto vyválíme na 1 – 1,5 milimetru široký plát a potřeme rozšlehaným vejcem. Na polovinu těsta rozložíme kopečky masové náplně vzdálené od sebe přibližně 2-3 centimetry, přikryjeme druhou polovinou a prsty přitiskneme pečlivě kolem každého kopečku náplně. Pomocí formy vykrajujeme pelmeně, které vaříme ve slané vodě deset minut.
Podáváme polité máslem nebo zakysanou smetanou.